20.10.2021. Radio KiM

Uzurpirali imanja Srbima i nikom ništa


Meštani Čaglavice tvrde da su preko 30 hektara poljoprivrednog zemljišta u okolni ovog sela, čiji su vlasnici Srbi - uzurpirali Albanci.

Uzurpirali imanja Srbima i nikom ništa Foto: KiM

Iako poseduju urednu dokumentaciju za zemljište, oni se žale da uzurpatori postavljaju ograde, preoravaju njive i puteve. Iz policije potvrđuju da je prijava bilo za teritoriju Prištine, ali ne i Gračanice.

Iako su se meštani, kako tvrde, žalili Katastarskom odeljenju opštine Gračanica, tamo do sada, kako navode nije stigla nijedna pritužba na uzurpaciju zemljišta, pa iz ove Opštine poručuju da su problemi verovatno na teritoriji opštine Priština.

U policji u Prištini potvrđuju da je bilo prijava uzurpacije zemljišta na teritoriji sela Čaglavica, dok u policijskoj stanici u Gračanici kažu da za njihov sektor odgovornosti nije prijavljen nijedan slučaj uzurpacije.
Naime, polovina sela Čaglavica se nalazi na teritoriji jedne, a polovina u drugoj opštini.

U opštini dodaju da ovim pitanjima trebaju da se bave predstavnici vlasti na centralnom nivou. Dok se spor ne reši meštani, među kojima su i Zoran i Jovica Lazić ne mogu da obrađuju njive.

“Naša dokumentacija je potpuno čista i jasno pokazuje da smo vlasnici zemljišta. Međutim, u tim pokušajima dokazivanja nailazimo na saznanje da navodno naša zemlja nije uknjižena u kosovski katastar. Mi imamo dokaze da je to ukžnjiženo u katastar koji je izmešten u Kruševcu”, kaže Jovica Lazić.

“Kod mene su Albanci dolazili i tražili da im prodam zemlju, ja to nisam hteo. Potom su dolazili sa nekim vansudskim sporazumom i tražili da se ja povučem iz celog procesa, jer sam im navodno najveća smetnja, kako bi oni mogli zemlju da uknjiže, na kraju se desila uzurpacija”, kaže Zoran Lazić.

Poslednjih 14 godina konstantno se otima imovina koja pripada kosovskim Srbima. Nadležni, iako obavešteni o uzurpacijama, nedovoljno rade na povraćaju imovine pravim vlasnicima, navode meštani sela ali i predstavnici civilnog sektora.

“Ljudi su se obraćali katastru, oni ih upućuju na Agenciju za privatizaciju, agencija rešenja ignoriše i upućuje ih na posebnu komoru, koja time neće da se bavi ili ih obaveštavaju da ta zemlja više nije njihova ili da se privatizovala”, kaže Goran Stanković iz Čaglavice.

“Ako jedan predmet sedi 14 godina u fioci, ne rešava se, a u tom istom predmetu jasno je dokazano ko je vlasnik i ko je uzurpator, onda možete da vidite da su ovi koji treba da reše taj predmet, najverovatnije korumpirani. Neshvatljivo je da postoji izvršno sudsko rešenje koje je doneo sud u Prištini, a godinama se ne izvršava. Ovo je problem koji jasno pokazuje koliko ne postoji vladavina prava na Kosovu i koliko se krše zakoni. To smo dokazali kroz naša istraživanja”, kazala je u Gordana Đorić, predsednica Udruženja poslvonih žena “Avenija”, gostujući u emisiji Uz jutarnju kafu na TV Centar.

Kosovskoj ageniciji za imovinu do sada je predato preko 42 hiljade zahteva za povraćaj uzurpirane imovine. Do januara ove godine, agenicija je rešila oko 35 hiljada slučajeva, ali nije poznato koliko je odluka implementirano. Procenjuje se da je vrednost otetog veća od 50 milijardi evra.

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanje za nas, rado ćemo vam odgovoriti.

info@imovinakosovo.org