ACDC Kosovo


Centar za zastupanje demokratske kulture (ACDC) je neprofitna organizacija sa sedištem na Kosovu, osnovana 2011. Tokom godina, organizacija je evoluirala u think-tank organizaciju.

Želimo da doprinesemo stvaranju inkluzivnog društva sa transparentnim institucijama, uređenom vladavinom zakona u kojima niko nije diskriminiran na osnovu starosti, pola, socijalnog statusa, etničke pripadnosti i vere. Verujemo u demokratiju i zato podržavamo slobodne izbore i redovno nadgledamo izborni proces.

Želimo društvo sposobno da brani svoje demokratske institucije i svoje standarde ljudskih prava od bilo kakvog kršenja. Radimo na tome da podržimo jednak pristup pravdi za sve i na povećanju efikasnosti pravde, posebno u smislu poštenog suđenja i suđenja u razumnom roku. Naš poseban fokus je na pravdi, jer je "Pravda najčvršći stub vlasti." Želimo da proširimo te vrednosti i na lokalnom i na centralnom nivou kako na Kosovu, tako i u regionu zapadnog Balkana.

U našoj organizaciji cenimo i negujemo slobodu, kreativnost i odgovornost. Think-tank (organizacija) su njegovi ljudi. Privući i zadržati najbolje ljude znači ponuditi im maksimalnu količinu slobode, mogućnosti napredovanja i odgovornosti. ACDC podržava kreativnost svog osoblja i vrednuje "razmišljanje izvan okvira". Verujemo u važnost prenosa znanja među generacijama i u značaj obrazovanja mlade generacije stručnjaka u različitim sektorima za podršku ekonomskom razvoju.

U postizanju naših ciljeva i vrednosti, udržujemo se sa ljudima, organizacijama i institucijama na lokalnom i centralnom nivou. Otkrili smo da su najbolja partnerstva specifični poduhvati orijentisani na rezultate između pojedinaca, predstavnika OCD, ali takođe verujemo i u snažno partnerstvo sa institucijama. ACDC je deo vladinih i opštinskim radnih grupa koje okupljaju širok spektar perspektiva drugih organizacija za rešavanje vrlo specifičnih problema tokom ograničenog vremenskog perioda.

Svoje ciljeve sledimo pokušavajući da utičemo na donosioce odluka da promene svoje politike, zasnovane na primenljivom pravnom okvira na Kosovu i zasnovane na najboljoj uporednoj praksi. Svesni smo koliko je teško postići promjene, posebno u postkonfliktnim društvima, ali snažno verujemo u značajnu ulogu civilnog društva u demokratizaciji društva.

ACDC je neprofitno udruženje sa agendom: da se bori za ljudska prava, vladavinu zakona, demokratiju i otvoreno, tolerantno i mirno društvo na Kosovu i u regionu, kreira preporuke za politike na lokalnu i centralnom nivou vlasti i doprinosi procesu dijalogu Beograda i Prištine. Naši alati su znanje i argumenti, naša uloga je da kroz ozbiljna istraživanja razvijemo konkretne predloge politika koji se mogu primeniti. Verujemo u punoću činjenica, racionalne argumente i vrednost intenzivne rasprave. Verujemo da samo ideje predstavljene u jasnom, iskrenom i pristupačnom stilu mogu uveriti većinu da podrži politike. Verujemo u prilagođene intervencije, identifikovane prioritete građana i zalažemo se za usklađivanje radnih planova i strategija, uključujući interese i prioritete građana.

Vizija ACDC

Mitrovica, sigurna sredina, u kojoj odgovorne institucije i jako civilno društvo sarađuju u razvoju demokratske kulture i gde postoji poštovanje različitosti i pravo na izbor svakog građanina.

Misija ACDC 

Lokalna organizacija civilnog društva koja identifikuje i promoviše interese građana i samog kosovskog društva kroz projektne aktivnosti i zastupanje, kao i jačanje civilnog društva u odnosu prema odgovornim institucijama. 

 

Kontaktirajte nas

Ukoliko imate pitanje za nas, rado ćemo vam odgovoriti.

info@imovinakosovo.org